Ik ben op zoek naar...

zoeken

 

 

Er is weer veel moois te zien op De Hertgang!

 

In ieder jaargetijde is Landgoed De Hertgang in Halsteren de moeite van het bezoeken waard, en ook nu valt er veel bijzonders te zien. Het vermelden waard is de Koelreuteria paniculata. Deze boom is onder veel andere namen bekend: Chinese vernisboom, gele zeepboom, koelruit, blazenboom of lampionboom. Deze laatste naam is eigenlijk de meest toepasselijke. De doosvruchten namelijk, blijven als een soort lampionnetjes gedurende de herfst en winter aan de boom hangen. Dat ook de naam Chinese vernisboom wordt gebruikt is trouwens niet onlogisch: de boom komt van oorsprong uit China.
Uit een ander deel van de wereld, namelijk uit de bossen van de gebergten Kaukasus en Elboers (Iran), komt de Kaukasische Vleugelnoot, de Pterocarya fraxinifolia. ‘Pteron’ betekent vleugel, en ‘karuon’ noot. En ‘fraxinifolia betekent ‘met bladeren als van de es’, omdat het oneven geveerde blad en beetje lijkt op die van de es.
De vleugelnoot heeft lange en hangende katjes van wel 40 centimeter, met kleine noten die in het midden staan van twee vleugels. Vleugelnoten kunnen heel oud worden. Die in de Leidse Hortus geldt als de oudste: hij is geplant in 1818 en heeft een omtrek van zo’n vijfenhalve meter.
Maar er is meer te zien dan mooie en bijzondere bomen. In het Paradijs bijvoorbeeld, een van de prachtige aangelegde tuinen op het landgoed, staan de verschillende soorten hortensia’s prachtig in bloei. Ook de bloeiende borders langs het grote gazon zijn een lust voor het oog!
Zin gekregen in een bezoek aan De Hertgang? Zondag 2 augustus kunt u er zonder afspraak terecht tussen 11.00 en 17.00 uur (toegang € 4,50 p.p.). Meld u bij het bezoekerscentrum.
Voor deelname aan de rondleiding om 14.00 uur (bij de prijs inbegrepen), graag vooraf inschrijven vanwege de beperkte groepsgrootte via 0164-683801 of hertgang@planet. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding, gratis toegang.

U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren.
Komt u liever op een andere dag of wilt u met een groep of gezelschap komen, bel of mail dan even om een afspraak te maken. Kijk voor alle mogelijkheden op www.dehertgang.nl.